Monday, December 20, 2010

Resepi Asam Pedas Penang

Saya nak kongsi dengan semua resipi turun temurun dari mak saya di kampung Kubang Semang, Pulau Pinang

Bahan- Bahan

3 ekor ikan selayang/sardin/kembung/pari yang segar
2 tangkai cili besar (merah)
1 labu bawang merah (sederhana besar)
1 tangkai bunga kantan
daun kesum dan 2 hingga 3 keping asam gelugor/keping
sedikit belacan kalau suka
tambah sayur bendi/ubi kemidi/terung jika suka

Cara-caranya 


1. tumbuk bawang bersama cili merah, belacan.
2. masukkan 2@3 cawan air ke dalam periuk/bekas memasak,
3. masukkan ikan , bahan yang ditumbuk tadi, daun kesum, bunga kantan dan asam keping..
4. rebus pada api sederhana..biarkan sebati, masukkan garam secukup rasa.
    masukkan sayur.

5. Siap untuk dihidangkan..





ini asam pedas yang saya masak ...untuk lunch hari ni..

Selamat Mencuba...semua

2 comments:

NaJa said...

sedap nya depa masak noo....ok la tu da ada blog resepi ...tapi cara amik gambo leh diperbaiki lg..da beli SLR ke?

irah said...

slr tak mampu lagi la..
ader nak sponsor ke